På leting etter utsiktspunkt ved Bakliåsen

 

   

   

19.05.22 Som tidligere nevnt har jeg våren og sommeren 2022 fokus på topper i Bymarka. I løpet av de kommende månedene håper jeg å besøke alle toppene jeg ikke har vært på før.

I dag var turen kommet til Bakliåsen som ligger midt mellom Baklidammen og Lian. 

Toppen er ikke så høy; 304 meter/288 meter - alt etter hva man regner som toppunktet. Selv om Bakliåsen ikke er så høy er den veldig godt synlig fra østbyen av Trondheim. F.eks. om man står ved Brundalen og kikker over jordene, over IKEA, og opp mot Storheia, ligger Bakliåsen der som en av de første toppene man ser i marka.

Til tross for at den ikke er så høy er Bakliåsen godt synlig fra deler av byen.

Jeg startet turen ved parkeringsplassen ved Baklidammen og fulgte lysløypa på andre siden av veien. Selv om det meste av snøen i Bymarka hadde smeltet pga. varmen den seneste tiden, var det overraskende mye snø her, enda dette er blant de lavereliggende områdene av marka.

Da jeg nærmet meg den øverste av de to toppene som på ulike kart er merket som Bakliåsen, tok jeg av fra lysløypa og gikk opp til venstre. Den øverste toppen er på 304 meter, og ikke spesielt høy. Og den ruver ikke i landskapet rundt. Jeg måtte derfor følge nøye med på GPSen for å vite at jeg var på det høyeste punktet. På forhånd hadde jeg håpet og trodd at det var mulig å se innover mot byen herfra, ettersom det er lett å se opp mot toppen motsatt vei. At området var dekket av tett vegetasjon og krypfuru (hvem fant på at det var en god ide å sette ut busken som hører hjemme i Sør-Europa her?), gjorde ikke ting bedre. 

   

Tett vegetasjon ved den øverste Bakliåsen

Skuffet over den manglende utsikten fortsatte jeg turen østover for å komme til den andre toppen som omtales som Bakliåsen. Den er på 288 meter, men regnes gjerne for å være den "egentlige" Bakliåsen - at den andre toppen er navnløs. Den ligger også nærmere Byåsen og sentrum, så jeg hadde håp om at det var mulig å finne et utsiktspunkt her som jeg kunne fotografere fra. Selv om det var lettere å finne toppunktet her, med gode stier og enklere vegetasjon, ble også dette besøket en liten skuffelse. Heller ikke her var det noen utsikt mot byen. Jeg gikk langs hele åssiden som var vendt mot byen, men det var tettvokst med høye trær hele veien.

   

Også ved den nederste Bakliåsen var det tett med skog og null utsikt.

Jeg gikk deretter ned, retning Femstikrysset (som ligger mellom Kyvatnet og Baklidammen), og fant et flott utsiktspunkt mot golfbanen og Sommersetra. Kameraet jeg hadde i sekken kom endelig til nytte. 

Sommersetra er kanskje den vakreste bygningen i Bymarka

Selv om turen til Bakliåsen ikke ble det jeg hadde håpet på, ble det en fin tur i varmt sommervær. Og jeg fikk haket av nok en topp på lista mi.

       

         Jon Arne Madsø