Beverbilde i Bymarka

  

   

 

    

02.05.23 Da jeg jobbet med Bymarka-boka var jeg mange ganger ved Theisendammen for å ta bilde av beveren som holder til der. Jeg var der tidlig på morgenen, kvelden - og generelt kikket etter den hver gang jeg var i området. Men aldri klarte jeg å få sett den. Jeg fikk i stedet tatt et halvdårlig bilde av beveren i Kobberdammen (den er død nå) som ble brukt i boka.

Jeg var ved Theisendammen i fjor også uten å få tatt bilde. I den senere tid er det lagt ut flere bilder av bever, både i Theisendammen og Baklidammen, da den har våknet til liv etter vinteren. Det er tydelig at det har vært familieforøkelser der også.

 

    


I kveld (1. mai) bestemte jeg meg for å gjøre et nytt forsøk på å få foreviget beveren. Jeg gikk til stedet der man gjerne tar bilder, nedenfor stien ved golfbanen. Ikke langt fra der bekken kommer inn. Men der stod det sikkert 10 fotografer allerede! Flere av dem med enorme zoomlinser. Der hadde ikke jeg lyst til å stå. Så jeg bestemte meg for heller å forsøke Baklidammen.


Der oppe var det ingen fotografer, og generelt lite folk. Jeg gikk rundt vannet, langs bredden, men så ingen bever. Det var også lite spor av aktivitet etter den. Jeg hadde trodd at det kunne være bever der de to bekkene kommer inn, og isen har trukket seg litt tilbake. Men etter å ha vært i det området en halvtimes tid ga jeg opp. På vei tilbake, langs nordsiden av Baklidammen, kikket jeg mot vannet for å se om det var noe aktivitet. Oppe på demningen tok jeg i stedet et bilde av Tunga gård og Gråkallen. Bare for å få testet ut det nye stativet og zoom-linsa.

    

Tunga gård ligger vest for Baklidammen. Tidligere var det mer åpent mellom gården og vannet.

   


På vei tilbake til bila syntes jeg at jeg så en buktning ved vannet, omtrent der demningen stopper. Jeg stod stille lenge og kikket bortover i halvmørket. Det var først da jeg tok opp kameraet og kikket i søkeren at jeg så at det var en bever der. Jeg tok mange bilder, og gikk litt nærmere. Etter hvert så jeg at den hadde en unge med seg i vannet. 
Det var litt for mørkt, avstanden var litt for stor og jeg fotograferte med zoom på frihånd, så bildene ble ikke helt optimale. Men jeg er likevel godt fornøyd med endelig å ha tatt "ordentlige" bilder av beveren i Bymarka. At det ble Baklidammen i stedet for Theisendammen er helt greit.

   

Etter mange forsøk, over flere år, fikk jeg endelig tatt fine bilder av beveren i Bymarka.

 

 

    Jon Arne Madsø