50 topper - Finale

 

   

21.08.22 Etter å ha gjort unna topp 44 til 48, torsdag 18. august, var jeg ivrig etter å besøke topp 49 og 50 så snart som mulig. Og lørdag, to dager senere, passet det bra å fullføre "50 topper". Litt tilfeldig var det Litlheia og Rundheia som ble igjen tilslutt. Begge toppene hadde jeg vært i nærheten av på mine tidligere turer, uten at det passet å ta de da. Litlheia og Rundheia ligger et lite stykke fra hverandre, men ikke lenger unna enn at man kan gå innom begge to på samme tur.

Turen startet på Henriksåsen i 11-tiden, på en dag der det var meldt brukbart vær. Merkelig nok var det nesten ikke biler på parkeringsplassen. Turen gikk langs nordsiden av Vintervatnet, og deretter bortover Storheiastien. Vi kunne gått opp på Rundheia når vi likevel kun var 100 meter fra toppunktet, men jeg ønsket å avslutte med Rundheia, og la den bli topp nr. 50. Rundheia betyr litt ekstra for meg, så da ble Litlheia første mål for turen. Underveis stoppet vi på Kvistingen rast, slik at jeg fikk vist fram den flotte gapahuken.

Kvistingen rast

Når man går Storheiastien med Litlheia som mål, må man opp i Storheiaberget et lite stykke før man tar av til venstre, retning øst. Stien herfra er både gjørmete, kronglete og litt bratt. Men tilslutt kom vi ned på myra sør for Kvistingen. Herfra var det greit terreng å gå i opp mot toppen av Litlheia. Rett nord for toppunktet er det flott utsikt mot Kvistingen, Skjellbreia, marka og utover byen.

På veien opp mot toppen av Litlheia har man flott utsikt mot bl.a. Skjellbreia

På toppunktet kunne man hatt fin utsikt både mot bysiden av marka og nedover mot Byneset, men pga. tett skog ser man ingenting. Navnet Litlheia antyder at det tidligere var snauhogd her, og jeg kunne ønsket at det fortsatt var slikt - både her og på topper ellers i marka.

  

Litlheia kunne hatt flott utsikt, men er i stedet dekket av tett skog

I stedet for å gå tilbake på Storheiastien valgte vi å gå over demningen på Kvistingen og følge myrene på østsiden av vannet. På demningen møtte vi på en skoleklasse med tyske elever. Tidligere på turen hadde vi møtt på et turlag med tyskere. Og senere møtte vi på tyskere både ved Vintervatnet og i Skileiken. Jeg kikket utover fjorden for å se om det lå et cruiseskip på havna, men kunne ikke se noen. 

Etter å ha gått slalåm mellom regntunge myrer kom vi oss etter hvert opp på Rundheia. Jeg hadde sett for meg et triumfbilde på toppen av Rundheia, med Kvistingen og Storheia i bakgrunnen, da det er motivet som er å finne på forsiden av Bymarka-boka. Men været var ikke på vår side, selv om temperaturen var grei. Det var tett tåke og ikke mulig å se mange metrene. Bilde ble det likevel - i tåkehavet.

Utsikten fra Rundheia var langt bedre i juli 2020 da bildet til forsiden av Bymarka-boka ble tatt.

Med det var "Topp 50" unnagjort - 2 måneder før tidspunktet jeg hadde satt meg som mål. Selv om jeg har hatt mange fine opplevelser underveis, med flott utsikt utover marka, fjorden og byen, og god mosjon, har det også vært frustrerende. Jeg tror ikke jeg klarer å anbefale "50 topper" som en turgreie på samme måte som de 50 vannene, og jeg planlegger heller ingen bok med det temaet. 

Problemet er at Bymarka vår er iferd med å gro igjen..

Når man går langs turstiene tenker man kanskje ikke så mye over det, og på de mest kjente utsiktspunktene, slik som Våttakammen, Storheia, Bosbergheia, Herbernsheia og Geitfjellet har man fortsatt flott utsikt. Men mange av de andre toppene og utsiktspunktene i marka er iferd med bli tildekket av tett skog og vegetasjon. 

Hadde man fjernet skog ville man hatt utsikt mot byen fra Bakliåsen, Høvringberget og Litlheia. Fra Ilbergan, Litlkongensåsen, Stor-Rafsåsen og Høgåsen ved Flakk, kunne man hatt utsikt utover fjorden. Og fra Bjørkåsen, Kjølen, Sæteråsen ved Klokktjønna, Storheisjøberget og Brennan hadde man sett vakre Bynesmarka og Byneset. Man skal ikke så langt tilbake i tid før disse toppene tilnærmet var fri for skog, noe man får bekreftet når man studerer gamle flykart. På Bynessiden er det grunneierne som tar ut skog, mens på bysiden er det hovedsaklig Trondheim bydrift som har det ansvaret. Mitt ønske er at begge i større grad tar ut skog i Bymarka. For sistnevnte går det dessverre feil vei. Folk jeg har pratet med som har jobbet med tømmerhogst på bysiden sier det tas ut mindre skog nå enn før, i en tid der skogen vokser raskere enn før.

Ved Elgsethytta er det en flott sikteskive med en pil, på en sokkel, som peker mot toppene i marka. Den ble satt opp i 1957, som en gave fra optiker Røvik. Siden da har landskapet grodd igjen og man ser ikke lenger bort til noen av toppene som er skrevet inn i skiven.

I dag er det lite utsikt fra Elgsethytta Panorama

Om man likevel velger å oppsøke de 50 toppene vil man også få mange fine turopplevelser. Topper som kanskje ikke er så kjent, men som likevel er flotte utsiktspunkt, er Hoåsen (Huåsen), Bykleivåsen, Svartdalsfjellet, Rundheia, Høgpeilen, Stadsheia, Vintervasshøgda og Buråsen. Og til de fleste av toppene i marka går det stier fram, slik at det er overkommelig å komme opp.

Vakre Bykleivåsen

Jeg har oppdatert listen over 50 topper i Bymarka, med bilder og kommentarer. Jeg håper den kan være til inspirasjon:

https://bymarka50vatn.no/topper/femti_topper.html

God tur

 

    Jon Arne Madsø