Da keiser Wilhelm og Kong Haakon besøkte
Bymarka
I 1906 var
Keiser Wilhelm av Tyskland Europas ubestridte superkjendis og medieyndling, i tillegg til en av de mektigste. På et tidspunkt der det tyske/prøyssiske riket var på sitt største. Wilhelm var også søskenbarn til tsar Nikolaj II av Russland og kong Georg V av Storbritannia.

Keiser
Wilhelm av Tyskland
I Norge var vi på den tiden mest opptatt av frigjøringen fra Sverige, samt innsettelsen av prins Carl (kong Haakon) som ny konge i Norge.
I juli i 1906 gikk ei lita jente opp Fjellseterveien i Bymarka. På veien møtte hun på to voksne menn og en som hun kom i prat med. Etterpå fikk hun høre at hun nettopp hadde pratet med keiser Wilhelm av Tyskland og Kong Haakon.
Selv om de fleste vil være enig i at Bymarka er fantastisk sted for naturopplevelser og rekreasjon, tenker vi ikke på Skistua og marka som et treffsted for Europas kongelige og rike. Slik St. Moritz, Monaco og London er det i dag. Slik har det ikke alltid vært.
I september 1898 ble Fjellseterveien åpnet, med bilvei helt opp til Skistua. Parallelt med arbeidet med veien ble det bygd et storslått turisthotell på Fjellsetra, av internasjonal klasse, inspirert av sveitserstil og norsk nasjonalromantikk. Hotellet (åpnet i 1899) som hadde 30 rom og alle fasiliteter ble promotert som «det beste vintersportsterrenget i Europa».
I årene som fulgte fikk Fjeldsæter Turisthotel og Sanatorium besøk av prominente gjester som Dronning Margaret av Italia, de britiske prinsessene Mary og Victoria og fyrst Albert av Monaco.
22. juni 1906 ble Kong Haakon og Dronning Maud kronet i Nidarosdomen, med mange av Europas kongelige til stede. 25. juni besøkte kongeparet og følget Fjeldsæter Turisthotel for en kopp te og for å ta en utflukt i Bymarka. Også Fridtjof Nansen var med.
8. juli kom keiser Wilhelm til Trondheim, mens kongeparet fortsatt var i byen. Og da bar det igjen opp til Fjeldsæter Turisthotel for det ærverdige følget. Det var tydelig at kongeparet var stolt over å kunne presentere et slikt flott hotell i kroningsbyen. I tillegg til besøk på hotellet var følget oppe på Gråkallen for å beundre utsikten.

Dronning
Maud, Keiser Wilhelm og Kong Haakon på besøk på Fjeldsæter
Det var denne dagen den lille jenta, fra Stykket gård i Bymarka, fikk muligheten til å treffe keiseren av Tyskland og kongen av Norge. Et unikt øyeblikk som hun sikkert tok med seg videre i livet.
Dessverre ble historien om Fjeldsæter Turisthotel og Sanatorium kortvarig, for påska 1917 brant hotellet ned. Det ble aldri bygd opp igjen. Man forsøkte å videreføre Bymarka som vintersportssted i det mer sparsommelige «annekset» Sporten, lenger ned i lia. I 1946 brant også det ned. De kongelige og fiffen hadde da for lengst forlatt Fjeldsætra og Bymarka. Med unntak av noen svenske skiturister har Bymarka siden vært forbeholdt folk fra Trondheim og områdene rundt. I dag er det en parkeringsplass og et kapell på stedet hotellet lå. Det åpne landskapet rundt hotellet er også borte.
Jeg synes historien om Fjeldsæter Turisthotel og Sanatorium og besøket av keiser Wilhelm og Kong Haakon er en spennende historie. Om det ville passet med et slikt hotell i marka i dag er jeg mer usikker på.

Fjeldsæter Turisthotel og Sanatorium
med noen av reinsdyrene som holdt til ved hotellet.
I
tiden etter at jeg først skrev denne artikkelen har jeg brukt tid på å
lete på internett etter postkort med motiv fra Fjeldsæter, fra den tiden
hotellet fortsatt eksisterte. Etter å ha lett noen uker hos mynthandlere,
Finn.no og nettstedet Gibud kom jeg over ca. 10 postkort som er datert fra
1909 til 1912. På baksiden av kortene er det autentiske hilsninger fra
den tiden, med et skriftspråk som ikke lenger er i bruk. Kortene befant
seg i Fredrikstad, Ålesund, Sandnes, Bergen, Kongsvinger og Ørskog, men
ikke Trøndelag. Jeg er imponert over at noen har tatt vare på de små
postkortene i over 100 år, med motiv fra et sted de ikke har noe forhold
til. Og selger de for ca. 50 kr pr stk i 2022.
Hva
jeg skal gjøre med postkortene, utenom å legge ut bilder av de her, vet
jeg ikke. Men jeg føler en forpliktelse om å ta vare på de, og bringe
de videre til noen andre en dag. Kanskje jeg kan lage en kollasj ut av
dem, ramme den inn, og gi den i gave til Skistua som ligger like ved der
Fjeldsæter en gang lå? Jeg får se.

Noen
av postkortene jeg har fått tak i fra rundt 1910, med bilde av
Fjeldsæter Tursithotel og Sanatorium
Kilder: "Fra takmark til byens grønne lunge", "Tidsbilder fra Bymarka", Øyvind Solberg og Adressa.
Jon Arne Madsø
|