Rundtur langs vannene ved Flakk

            

 

1. august 2021 ble det en flott tur til de 4 vannene som ligger i nærheten av Flakk: Ramnåsvatnet, Kongensåsvatnet, Svartvatnet og Damvatnet.

Jeg kunne startet ved Klefstadhaugen, men valgte Sandøra, da det ligger nærmere vannene, og fordi jeg ønsket å prøve ut en sti der som går direkte fra parkeringsplassen opp til Ramnåsvatnet. Den viste seg å være veldig bratt og lang, så melkesyra meldte seg underveis. Været var ikke det beste i starten, og vannliljene hadde for det meste blomstret ferdig på Ramnåsvatnet. Det var nesten en litt dyster høststemning her og langt unna den opplevelsen jeg hadde sist jeg var her, da det var sol og sommer. Det hjalp på at det var mye multer rundt vannet. Da jeg skulle gå videre mot Gamle Bynesvei valgte jeg en litt annen kurs enn den jeg pleier. Da kom jeg over to merkelige jakttårn i terrenget som jeg ikke hadde sett før. Det ene måtte jeg "selvfølgelig" klatre opp i og prøvesitte.

   

Da jeg kom fram til Kongensåsvatnet var været blitt bedre, og her var vannliljene fortsatt i blomst. Jeg gikk langs bredden fra sørsiden av vannet og bort til rasteplassen i nord. Underveis gikk jeg en runde rundt hytta som er iferd med å rase sammen. Plasseringen oppe på haugen med utsikt over vannet er særdeles bra, men størrelsen på hytta var neppe på mer enn 10 kvadrat, så for å tilfredstille dagens standard må den nok rives. Og eieren får kanskje ikke lov til å sette opp en større hytte i stedet.

I ettertid har jeg hørt at hytta opprinnelig var brukt under skogsarbeid, og at han som eier hytta i dag planlegger å restaurere den.

 

Da jeg første gang gikk fra Kongensåsvatnet til Svartvatnet i 2019, var det ikke noen sti mellom vannene. Men det er det nå. Noe som gjør det mye lettere å finne fram til litt bortgjemte Svartvatnet. Jeg har en mistanke om at en bok ved navn "Bymarka - 50 vatn og turopplevelser" kan ha noe av "skylden" for det. Svartvatnet var fortsatt svært vakker, med vannliljer og ender i vannet, og sol fra nesten skyfri himmel. Jeg gikk opp til den lille hytta på berget for å filme ned mot vannet. Den hytta er nok neppe mye brukt, og heller ikke den var stort mer enn 10 kvadrat i størrelse.

 Svartvatnet

Jeg gikk stien fra hytta langs bergene ned mot Damvatnet. Den hyggelige damen som har den lille røde hytta nord ved vannet har sett seg nødt til å sette opp skilt for å hindre folk fra å gå over eiendommen hennes. Jeg tar min del av skylda for at det er blitt et problem, da kartet i boka (og andre karttjenester) viser at stien mellom de to vannene passerer gjennom her. Det er jeg lei meg for, og jeg har forsøkt å rette det opp ved å tegne om kartet i bøkene som ikke er solgt. På vei tilbake til Sandøra ble det en liten dukkert i Damvatnet. Temperaturen i vannet var ok, og jeg slapp å tråkke i mudder. Jeg har dermed badet i 8 vann i marka.

    

Det ble bading i Damvatnet

  

     Jon Arne Madsø