Utsikten fra Gråkallen

   

  

05.06.22 Oppe på Gråkallen har man flott utsikt. Om man følger stien som går rundt radaren, i det tillatte området, kan man se utover en stor del av Trøndelag. Når man følger turstien fra Skistua kommer man opp på den østlige siden av berget. Herfra er det Trondheim by som er det naturlige blikkfanget. Står man på sørsiden eller vestsiden er det de andre toppene i Bymarka som fanger oppmerksomheten, og da særlig Storheia som ruver i landskapet sørvest for Gråkallen.

Det er fin utsikt mot byen fra Gråkallen

Da jeg gikk rundt radaren så jeg bort til topper som Buråsen, Bjørkåsen, Huåsen, Litlheia, Storheia, Bosbergheia, Elsetheia, Stadsheia, Herbernsheia og Geitfjellet. Å vite hvilke topper man ser herfra krever litt kunnskap om marka og man bør ta fram kartet for å få bekreftet antagelser. 

  

Bjørkåsen og Huåsen på bilde en, og Geitfjellet på bilde to

På sørsiden av Gråkallen står det en flott sirkulær tavle med en bevegelig pil. Denne tavla har historie tilbake til 1891. Den har vært byttet ut flere ganger. Den nåværende er fra 2009. På tavla kan man sette pila mot 64 topper og steder i Trøndelag. Snøhetta som ligger 132 km. unna skal være synlig herfra - på en godværsdag. 

Av toppene i Bymarka er det kun Storheia som er med. Jeg skulle ønske de hadde satt opp en tavle med pil til de andre toppene i Bymarka som er synlig herfra. Det tror jeg folk vil være interessert i, da det er de som først og fremst dukker opp i horisonten.

Gråkallen panorama

Ved Elgesethytta Panorama fins det en lignende skive. Den peker mot toppene i Bymarka som er synlig derfra. Den skiva ble satt opp i 1957, men siden da har det vokst igjen rundt den lille toppen. Området har også blitt endel av Bymarka naturreservat, noe som gjør at det er vanskelig å få lov til å ta bort trær som hindrer sikten. 

Elgesethytta Panorama

Jeg var oppe på Gråkallen en onsdag kveld. Etter å ha vandret litt fram og tilbake tok jeg meg en rast på nordvestsiden av berget. Der hadde jeg flott utsikt utover Klefstadmyra og toppene på Bynessiden av marka. Mange av dem så ut som sukkertopper i landskapet. På et av bildene jeg tok la jeg til tekst og piler som viser hva de heter. Jeg håper bildet kan være til hjelp for andre som står på den siden av Gråkallen og lurer på hva toppene i horisonten heter.

 

Jon Arne Madsø