Fosser og hytter i Løften

 

   

   

Tirsdag 12. april 2022 fortsatte jeg letingen etter fossefall i Bymarka. Og som sist, ved Klemetsaunet, var det bratta ned mot Bynesveien jeg var nysgjerrig på. Jeg hadde fått tips fra markatraver Jan Erik Lorås om at det var fine fossefall i Løftbekken, vest for Trolla. Jeg og Lorås var i Løften i september i fjor. Vi gikk da den bratte turstien fra Holstvollen ned til Bynesveien, langs Løften. Fokuset på den turen var de mange forlatte hyttene som ligger i bergene på oversiden av Bynesveien. De fleste ble bygd før og under krigen, og har nok vært i bruk fram til for noen tiår siden. Hyttene har forfalt og er iferd med å bli ført tilbake til naturen. Flere steder er det kun grunnmur og noen planker igjen, mens andre steder er det muligens kun litt maling som mangler.

Fossene i Løftbekken passerer flere av disse hyttene med noen meter, så det var rart at jeg ikke la merke til dem sist jeg var her. 

     

Løftbekken kommer fra området rundt Svartdalsfjellet og passerer Holstvollen før den renner ned bergene mot fjorden ved Bynesveien. Det er i det nederste partiet, nære veien, at de flotteste fossene ligger. Det var litt småskummelt å bevege seg nedover langs berget, da det var bratt og sleipt her. I tillegg til at det tydeligvis hadde gått mindre ras. Jeg kom meg tilslutt helt ned til Bynesveien. Her kom jeg innpå en sti som tok meg oppover igjen, og over en sliten bro. Fra broa kunne jeg nyte synet av den største av fossene.

    

Den største av fossene i Løftbekken ligger like overfor Bynesveien, og det går en liten bro over bekken.

Det lå en hytte rett ved fossen og rett ved Bynesveien, men det virket ikke som at den var i bruk. Kanskje har den økte trafikken fra veien gjort at sjarmen ved å ha hytte rett ved fjorden, i Bymarka, og ved en foss, blitt borte? Ikke vet jeg. Personlig hadde jeg nok ikke ønsket å ha hytte her, da det er litt dystert, med bratte berg, tett skog og lite sol. I tillegg til all trafikken på veien.

    

Om man ønsker å besøke ett av Bymarkas minst besøkte og tilgjengelige områder, for å beundre fossene og observere litt Bymarka historie, er Løften å anbefale. Man kan parkere på en liten parkeringsplass på oversiden av Bynesveien, eller starte ved Holstvollen og følge stien ned.

 

         Jon Arne Madsø