4 topper og leting etter multe, nord i Bymarka

 

   

28.07.22 ble det en rundtur med start innerst i Tømmerdalen. Målet var fire topper nord i marka; Herbernsheia, Stadsheia, Flakkheia og en topp uten navn, øst for Svartdalsfjellet. Jeg mener dette området er blant de beste multeterrengene i Bymarka, så i tillegg til fotomotiv kikket jeg også etter multer. 

Stadsheia, sett fra Herbernsheia

Jeg har en anelse om at årets multesesong ikke blir blant de beste i Bymarka, og underveis så jeg lite kart og modne bær. Det var først etter å ha passert Flakkheia, retning Herbernsdammen, at det lyste opp i oransje i lyngen. Jeg hadde ikke med mer enn en matboks, men den ble fylt opp med multer i løpet av en halvtime. Det var veldig mange bær som nesten var moden, så i den neste uka vil det nok være mulighet til å plukke bra med multer her. Noe av årsaken til at det er mye multe her er kanskje at området er litt utilgjengelig fra bysiden. Man må påregne en times gange fra Tømmerdalen, evt. via demningen på Herbernsdammen.

Godt multeterreng øst for Flakkheia

Ettersom jeg hadde tenkt meg videre til ei navnløs tjønn nord for Herbernsdammen, og deretter bort til "Østre Svartdalsfjell", gikk jeg ned bratta øst for Flakkheia. Jeg kom ned på stien som går rundt Flakkheia, og som ender opp ved Kongensåsvatnet.

Etter Herbernsdammen gikk jeg nordover mot Svartdalsfjellet. I stedet for å ta til venstre på myra nedenfor, tok jeg til høyre, og opp på "Østre Svartdalsfjell". Det var litt kronglete å komme opp, men ikke vanskelig. På toppen ble jeg belønnet med flott utsikt utover fjorden og byen, og et litt snodig furutre. "Østre Svartdalsfjell" oppfyller alle mine krav til en topp: 10 meter primærfaktor, en viss høyde og grei utsikt fra toppen.

Fin utsikt fra toppen av "Østre Svartdalsfjell"

En sen lunsj ble inntatt her i solskinnet, med utsikt mot Munkholmen og seilbåtene som lå ankret opp. Jeg valgte å følge en sti mot øst for å komme ned igjen, men den var litt vel bratt her, så det beste hadde nok vært å gå samme ved ned som opp. Jeg fulgte turstien fra Herbernsdammen tilbake til parkeringsplassen i Tømmerdalen. Turen tok ca. 4 timer.

 

    Jon Arne Madsø